Meliana Bon Lloc - Roca un xicotet paradís a l’horta

 

 

 

Capítol 1: Roca, un xicotet paradís a l'horta.

Apropar-se al barri de Roca, a Meliana, provoca normalment una sensació de pausa. La tranquil·litat d'allò aparentment etern. Una combinació quasi àuria entre horta i mar, desplegada com un continu. El pantone de colors proferint tot un seguit de verds, marrons i blaus. La llum. Però acostar-se al barri de Roca per primera vegada provoca la sorpresa, la constatació d'una manera de viure enganxada al camp, convertint els seus cultius en rebotiga per a una gastronòmica ben lluïda.

El xicotet prodigi entre hortes, una trinxera del saber fer. Passejar entre camps de carxofes, serpentejar entre les sèquies. Tan a prop de la ciutat un refugi per als que valoren la tranquil·litat i la potència d’allò proper. Enfront de la despersonalització i l'allunyament del que ens envolta, tot un 'galia' demostrant el beneficiós que resulta emfatitzar els valors propi. I en el menut racó de Roca saben fer-ho com pocs.

Tot això s'explica perquè allà, entre els seus carrers curts, han florit des de fa anys restaurants que transformen, que fan millor un entorn. Meliana Bon Lloc, el projecte de tot un poble per donar a conèixer el seu gran potencial gastronòmic lligat a l'horta, recorrerà també els carrers de Roca. En el primer episodi vam visitar Ca Pepico i Ca Xoret, tot i ser cases amb orientacions gastronòmiques diferents, compartixen un mateix fonament: la tradició, lluny de ser una tara, és una oportunitat per avançar.

Ca Pepico, des que un pioner arribat de la mar va voler obrir ací una casa de menjars fa prop d'un segle, l'avanç lligat a l'aliment més proper ha estat llei. Des que Pep i Ana, fills de Pepico, van prendre el restaurant ha acabat consolidat com un dels més fidels i assossegats de tota València, pura garantia de veritat.

Pep parla: "L'horta de valència és un lloc únic: llum, color, manera d'entendre les coses, manera de treballar, caràcter de la gent. Estem a un lloc únic".

Ana continua: "Nosaltres hem fet una continuïtat del que el nostre pare tenia. Tenim plats de ja estaven des de fa dècades, són intocables ". Un d'aquells plats són les mandonguilles d’abadejo, tractades com un treball manual excels”.

L'horta com a mirall i com a projecte. "L'horta és fonamental al Pepico, sense l'horta el Pepico no seria el mateix. L'horta i Pepico estan lligats. Nosaltres ens basem en l'horta i l'horta ens dóna la identitat”, confirma Pep.

Ca Xoret va obrir volent brindar una cuina valenciana distesa a tots els que descobrien Meliana i el seu barri. Grans coneguts del poble, ments inquietes, Xoret i Conxa van imaginar al costat del camp una gran casa tradicional en què els esmorzars i els arrossos foren infal·libles. Ho van aconseguir.

Xoret recorda els inicis: "Abans d'obrir pensarem... una taula que vinga de cada poble al voltant de Meliana... sempre hem pensat: és que Roca està al mig de l'horta, ens han de descobrir... pues a posar-nos a treballar! I apostant per la cuina valenciana, per les coses ben fetes, sabíem que ens anaven a descobrir ". Així ha sigut. Les taules sempre estan plenes a Ca Xoret.

Conxa, guardiana dels fogons: "Per fer un bon arròs de requerix molta calma, fer-ho amb afecte i estar ben pendent. Vam voler que Ca Xoret es distingira per les coses ben fetes".

Les coses ben fetes, repetixen, insistixen. No és un lema, és una convicció. Així resulta més senzill.

Per què Meliana és un bon lloc?, els llancem.

I Pep definix: "Meliana és un poble que no ha sigut cap de comarca però curiosament sempre ha sigut referència a l'horta, és un poble molt dinàmic, on els negocis solen funcionar i és un poble en el què la gent se sent molt de seu poble... i això és molt important ".

 


Ca Xoret Carrer de Sant Isidre, 44, 46133 Roca, Meliana, València

http://www.restaurantcaxoret.com

La cuina tradicional de sempre. Una barreja perfecta entre els arrossos potents i els productes de l'horta perfectament tractats. El seu espai, a les portes de l'horta, és segur de goig.

 

Ca Pepico Carrer Mediterrani, 1, 46133 Roca, Meliana, València

http://www.capepico.com

La suma entre història i progrés, entre innovació i proximitat. Diverses generacions familiars han fet possible que siga una casa on s'aprofita el camp i el mar per crear plats especialment deliciosos.